Van zuiveren naar produceren

Afvalwater bevat waardevolle grondstoffen in termen van water, energie en grondstoffen. Waar mogelijk halen we deze eruit voor hergebruik. Het voorkomen van watertekort en de zorg voor een goede waterkwaliteit kent de nodige uitdagingen als we naar de toekomst kijken. Het gezuiverde afvalwater kan verder opgewerkt worden als een bron van schoon zoet water voor verder gebruik. Binnen de projecten zal hiervoor onder meer worden gewerkt aan een Waterfabriek, waarin het effluent wordt opgewekt tot een gewenste kwaliteit.

Kennisontwikkeling en innovatie

Technologie voor het zuiveren van afvalwater ontwikkelt snel. Aan de ene kant is een beweging naar het fysisch-chemisch zuiveren, zoals het superkritisch vergassen. Aan de andere kant onderzoeken we hoe we natuurlijke processen beter kunnen benutten. We zijn betrokken en actief bij onderzoek, pilots en demo-installaties. Daarnaast zijn we verbonden met de STOWA en de koplopergroepen van de Energie- en Grondstoffenfabriek. We leveren onze kennis en kunde aan initiatieven die werken aan doorbraaktechnologieën. Ook stellen we, waar mogelijk en wenselijk, onze rwzi's beschikbaar als proeflocatie.

Microverontreinigingen

Waterkwaliteit staat hoog op de politieke agenda. Microverontreinigingen zoals medicijnresten en microplastics horen niet in het oppervlaktewater. Om de KRW-doelen te behalen zijn aanvullende maatregelen nodig. In 2020 hebben we een strategie voor de aanpak van microverontreinigingen in effluent vastgesteld. Hiervoor is verdergaand zuiveren, een zogeheten vierde zuiveringstrap, nodig. Met de realisatie van de Proefzuivering Ge(O)zond Water in Wervershoof zetten we hierin een belangrijke stap. Tegelijkertijd starten we met het maken van een omgevingsscan per zuiveringskring, waarmee we bepalen of de realisatie van een vierde trap effectief is.

Duurzaamheid

De afvalwaterzuivering en slibverwerking verbruiken veel energie. In ons klimaat- en energieprogramma zijn maatregelen opgenomen om onze waterketen te verduurzamen. Voorbeelden zijn de aanleg van zonneparken op onze rwzi's en gebruik van riothermie. Onze ambitie is om in 2025 klimaat- en energieneutraal te zijn. Voor een circulaire waterketen willen we gebruikte bouwmaterialen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. De komende jaren is een zoektocht naar hoe we circulaire economie gaan toepassen.