Belasting heffen

Bij het heffen van waterschapsbelasting hebben we contact met honderdduizenden inwoners en organisaties in ons beheergebied. Belasting betalen is nooit leuk, daarom proberen we deze belastingen op een zo eenvoudig mogelijke wijze te heffen en te innen. Het belastingstelsel wordt aangepast om de kosten van het waterbeheer eerlijker en duurzamer te verdelen over inwoners en bedrijven. Ook wijzigt de methode voor het bepalen van de vervuilingswaarde van bedrijfsafvalwater, waardoor hiervoor geen chemicaliën meer nodig zijn. We verwachten dat het nieuwe belastingstelsel gedurende de looptijd van dit Waterplan wordt ingevoerd en bereiden ons daarop voor.

Duurzaamheid

Om de doelen van het klimaat- en energieprogramma, 100% energie- en CO2-neutraal in 2025, te halen investeren we in het opwekken van duurzame energie en het maken van groen gas. Daarnaast zetten we in op energiebesparing. Besparingen vinden we in het beheer en onderhoud en - op basis van de energieprijs - het slim sturen van de uitvoering van ons werk. We passen innovaties toe om de doelen dichterbij te brengen. Ook de sluiting van de slibdrooginstallatie (SDI) bespaart veel aardgas en CO2-uitstoot. De doelen van circulaire economie liggen verder weg in de tijd en zijn ambitieus. We ontwikkelen een strategie om in 2050 een circulaire bedrijfsvoering te bereiken. Meer informatie staat op de themapagina duurzaamheid. We zijn een Maatschappelijk verantwoorde overheid en vragen dat ook van anderen met ons duurzaam opdrachtgeverschap.

Samenwerking en communicatie

Vanuit onze eigen verantwoordelijkheid kiezen we nadrukkelijk voor samenwerking. Die samenwerking is breed: beleidsmatig en uitvoerend, initiërend en stimulerend, maar ook luisterend en ondersteunend aan initiatieven vanuit de maatschappij. Zo geven wij invulling aan de werkwijze zoals deze met de Omgevingswet is geïntroduceerd. Het gaat daarbij vooral om de manier waarop we werken aan onze maatschappelijke effecten. Bij onze externe communicatie ligt de focus op reputatiemanagement en het vergroten van het waterbewustzijn. Dit doen we onder andere door educatie en kennisdeling(externe link).

Watererfgoed

Ons watererfgoed is het tastbare overblijfsel van onze eeuwenoude strijd tegen het water. Alle monumenten en objecten maken het waterverhaal tastbaar en vergroten het waterbewustzijn. We geven uitvoering aan onze visie op het watererfgoed(externe link), onder andere door iconische objecten open te stellen voor een breed publiek.

ICT en datagedreven werken

We zetten in op de ICT-functie en breiden onze mogelijkheden uit met moderne technieken zoals kunstmatige intelligentie en big data. Door de grote toename van nieuwe technologie en de digitale transformatie waar ook wij mee te maken hebben, wordt ICT een steeds belangrijkere steunpilaar voor de waterbeheertaken. We zien kans om met het slim combineren van beschikbare informatie in onze informatiesystemen (big data) nieuwe inzichten te krijgen. Hiermee voeren we onze taken beter of efficiënter uit. Zie verder het thema Datagedreven werken.

Financieel beleid

We hanteren de volgende uitgangspunten.

  • We sturen op een gezonde financiële toekomst waarin we zo min mogelijk lasten doorschuiven naar de toekomst en uiteindelijk naar onze inwoners en ondernemers.
  • De lasten willen we voor alle categorieën belastingbetalers beperken, waarbij we streven naar een gelijkmatige verdeling over deze categorieën.
  • De reserves zijn niet negatief aan het einde van de planperiode.
  • In het Collegeprogramma 2019-2023 is opgenomen dat de schuldenpositie in 2030 maximaal tweemaal de belastingopbrengst is.
  • Het aandeel kapitaallasten in de exploitatiebegroting blijft maximaal tussen de 25% en 30%.