Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP-2 en (n)HWBP)

Voor het HWBP-2 versterken we de in de tweede toetsronde afgekeurde 103 kilometer primaire waterkeringen, zodat deze voldoen aan de veiligheidsnormen. Het nieuwe Hoogwaterbeschermingsprogramma – (n)HWBP – is gestart om de primaire keringen die tijdens de derde (verlengde) toetsronde in 2011 en 2013 zijn afgekeurd (108 km en 61 kunstwerken ) weer aan de norm te laten voldoen.

Het (n)HWBP is een voortrollend programma. Dat houdt in dat het programma ieder jaar voor de navolgende zes jaren wordt geactualiseerd. Aanwas van te versterken kilometers en kunstwerken vindt plaats vanuit de lopende beoordelingsronde(externe link).

Eind 2050 moeten alle primaire keringen aan de norm voldoen. Prioritering van de projecten vindt plaats binnen het landelijke HWBP. In de planning laten we onze eigen waterveiligheidsopgave aansluiten bij ruimtelijke ontwikkelingen, van woningbouw en bedrijventerreinen tot natuurontwikkeling.

Uitgangspunt van het landelijke HWBP-programma is dat versterkingen 'sober en doelmatig' plaatsvinden, met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Binnen de programma's HWBP-2 en (n)HWBP richten we ons daarnaast op de volgende drie thema's:

  • duurzaamheid;
  • verankering kennis, expertise en innovatie;
  • gebiedsgericht werken.

In de samenwerking met de omgeving streven we ernaar meerwaarde te creëren door de scope van onze inzet/projecten – via een gebiedsgerichte benadering – te verbreden en daarmee bij te dragen aan o.a. ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit en duurzaamheid/energietransitie.

Programma Versterking Boezemkades (VBK-2)

Voor de verbetering van de afgekeurde regionale keringen zijn we in 2009 het programma Verbetering Boezemkades (VBK) gestart. De destijds afgekeurde kades voldoen weer aan de norm. Momenteel loopt VBK-2. Aanwas van projecten vindt plaats vanuit de gedetailleerde toetsing. Dit programma (zie www.hhnk.nl/versterken(externe link)) wordt in de planperiode voortgezet.

Toetsing van regionale kades

Tot en met 2024 wordt 1.067 kilometer kade in detail getoetst. Daarbij nemen we de waterkerende kunstwerken en niet-waterkerende objecten (NWO's), zoals bebouwing en bomen, mee. De hieruit voortkomende afgekeurde kades en kunstwerken moeten in 2030 aan de norm voldoen. De omvang van deze vervolgopdracht voor het VBK-programma is naar verwachting circa 230 kilometer en enkele honderden kunstwerken.

Gebiedsgerichte versterking

Regionale waterkeringen lopen soms door de achtertuin van bewoners van ons beheergebied. Daarom willen we de omgeving eerder en actief betrekken bij de plannen voor een dijkverbetering. Naast de aanwonenden betreft dit ook andere publieke organisaties die maatschappelijke functies bedienen, zoals de drinkwater- en netwerkbedrijven en natuurbeheerorganisaties. In verkennende gesprekken worden raakvlakken en risico's onderzocht.

Integrale benadering

Bij het versterken van regionale waterkeringen speelt het samenspel tussen de dijkversterking en het peilbeheer van de boezem. We benaderen het regionale systeem integraal. Zo nemen we bij regionale versterkingswerken ook opgaven op het gebied van bijvoorbeeld waterkwantiteit en ecologie mee. We gebruiken bij voorkeur gebiedseigen grond. Bij de aanbesteding van alle projecten passen we de aanpak 'Duurzaam GWW' toe, die aannemers stimuleert om zoveel mogelijk op een laag energieverbruik en lage CO2-uitstoot te scoren.