Maatregelenpakket Kaderrichtlijn Water/Gezond Water 2022-2027

We hebben de ambitie dat ons watersysteem in 2027 voldoet aan de doelen voor de KRW. Het maatregelenpakket Kaderrichtlijn Water/Gezond Water 2022-2027(externe link) bestaat uit maatregelen voor bronaanpak, beheer en onderhoud, peilbeheer, inrichting, vismigratie en beleid en onderzoek. We maken gebruik van drie sporen: zelf uitvoeren, samenwerken en stimuleren van derden. De aanpak en uitvoering stemmen we af met de omgeving. We houden rekening met de eisen, wensen en kansen in het gebied. In gebieden met een kans op helder soortenrijk water hebben we een proactieve houding in het stimuleren van uitvoering van maatregelen. In de overige gebieden hebben we een generieke stimulerende houding.

De landbouw is een grote bron van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. In de afgelopen jaren zijn door de sector al veel maatregelen uitgevoerd binnen de Samenwerking Bodem en Water. Deze samenwerking zetten we voort. Belangrijke instrumenten die we inzetten voor de stimulering van maatregelen zijn het door te ontwikkelen Landbouwportaal Noord-Holland(externe link) en het Agrarisch Waterbeheer.

Andere maatregelen binnen de bronaanpak zijn extra nutriëntenverwijdering op de RWZI Everstekoog op Texel, het defosfateren van inlaatwater en de aanpak van ammoniumuitloging vanuit voormalige stortplaatsen. Ook het optimaliseren van peilbeheer is een bronmaatregel, want dit zorgt voor minder aanvoer van water van buiten. Omdat deze maatregelen nieuw zijn doen we eerst een haalbaarheidsonderzoek. Via een voorlichtingscampagne voor bewoners willen we gifvrij tuinieren stimuleren. Verder werken we samen aan verbetering van de kwaliteit van beschermde gebieden, zoals Natura2000 en zwemwaterlocaties. Bepaalde exoten zorgen in ons gebied voor overlast. Voor de aanpak hiervan ontwikkelen we het beleidskader exotenbeheer.